kanon?

skulle försöka sätta ihop en "litteraturkanon" bestående av 5(!) titlar i förra veckan, i grupp dessutom. sjukt svårt. började såklart fundera över min personliga kanon, men frågan är om det inte är ännu svårare än en kompromisskanon. i den personliga måste man ju verkligen stå för allt och man har dessutom alla chanser att göra den bra. så någon kanon blir det inte, men väl en lista med 5 böcker som betytt mycket för mig både i mitt läsande och i min syn på och agerande i världen (som jag ser det just nu...):


a.m. homes - this book will save your life
practise dating, need i say more?

mary wollstonecraft shelley - frankenstein eller den moderne prometheus
har en något skruvad relation till frankensteins monster, eller hade i alla fall. suffice it 2 say att den här boken påverkade mig t.o.m. fysiskt...

valerie solanas - s.c.u.m. manifest
tror inte den kan ha lämnat någon läsare oberörd, fantastiskt retoriskt experiment.

joseph heller - moment 22
inte bara en fantastisk läsupplevelse, utan öppnade även mina ögon för en helt ny (för mig i.a.f.) sorts böcker.

sjukt svårt att försöka bestämma en ynka sista titel till denna lilla lista, så tror jag håller det öppet istället. så kan jag alltid stoppa in det jag för tillfället känner mest för. idag skulle det vara berta funcke av stella kleve (en så tidig coming of age-roman ur ett kvinnligt perspektiv, hade ju passat rakt in i det sena 90-talet!), men imorgon lär det ha ändrats. är ju nästan obligatoriskt med en serie i en sån här lista, men hur ska man kunna välja en? så jag gör istället som jag brukar med riktigt bra böcker, lägger ifrån mig den precis innan den nått sitt slut så är den alltid levande...

Kommentarer
Postat av: Samulen



Utlovat svar:



Tyvärr tvingas jag erkänna att jag uppenbarligen varken läst särskilt mycket skönlitteratur eller verkar ha påverkats särskilt mycket (det var ju tråkigt)...som sagt är jag mycket mer road av att läsa historia eller biografier, det är ju lika mycket berättelser det, men jag har svårt att komma på vad som egentligen skulle ha påverkat mig av det. Hur som helst, jag har utgått från skönlitteratur:



Den första måste nog trots allt bli JRR Tolkien - Sagan om Ringen. Jag streckläste den på sportlovet när jag gick i fyran efter att i åratal ha sneglat på böckerna i min farsas bibliotek (som iofs. var väldigt omfattande men i princip inte innehöll annan skönlitteratur än deckare). Tolkien måste ha påverkat mig och mina fritidsintressen mer än vad jag numera skulle vilja erkänna (tyvärr skäms jag nog mer över den sortens nördighet än omfamnar den, hehe). Allehanda fantasy och klassisk Sci-Fi ala Asimov och Arthur C. Clarke följde. Tills artonårsåldern kanske, sedan har jag inte läst någon fantasy alls (definitionsfråga...men väljer författaren att kalla sitt hantverk för magisk realism så är det förmodligen ett kvalitetsmärke), och som genre är fantasyn egentligen helt hemsk, kan väl inte finnas någon annan genre som håller så låg kvalité.



Frans G. Bengtsson - Röde Orm. Mer best of från förr...var också en tidig bekantskap. Boken som brukar bli utsedd till "svenska folket":s favorit. Genuint rolig, och känns ändå hyfsat trovärdig när man läser den. Tror jag har läst bägge delarna tre gånger om. Alla diggar ju vikingarna.



Parfymen - Patrick Süskind. Den bästa bok jag läst tror jag. Jag ägnade säkert halva tiden medan jag läste den åt att imponeras av själva författandet. Det här är boken jag själv skulle ha velat skrivit (jag funderar på att skriva en variant om en besatt bokbindare...).



Henry David Thoreau - Skogsliv vid Walden. Ingen skönlitteratur utan lite gröna vågen a la 1800-talet. Thoreau flyttar ut i skogen under ett år. Väldigt trevlig bok. Får stå som någon sorts representant för mitt läsande av den sorts världsförbättrarlitteratur som sedan får mig att tex. bli vegetarian eller att hata bilism. Jag tänkte ägna en sommar på landet åt odling och byggande av murar, tyvärr blev det mindre än två veckor och på sin höjd lite fiske.



Ok, jag blev inte särskilt imponerad av mig själv så jag orkar inte hitta någon femte (hmm, Lovecraft kanske)...

2011-01-28 @ 22:05:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback